Overige Merken

Aria

Shiro Arai is de oprichter van Aria gitaar en heeft dit gedaan in het jaar 1953 in Japan onder de bedrijfsnaam Arai and Company. In eerste instantie begonnen ze in 1960 met de verkoop van akoestische gitaren totdat ze in 1964 samen met gitaarbouwer Matsumoku begonnen met het maken van akoestische gitaren en twee jaar later in 1966 volgde de elektrische gitaren. Aan het einde van het jaar 1975 veranderde de naam Aria in Aria Pro II en dit met name voor de elektrische- en basgitaren. Tot in het jaar 1988 vond de productie van alle modellen plaats in Japan. Er werden ook goedkopere modellen gemaakt en de productie hiervan was verplaatst van Japan naar Korea. Halverwege de jaren negentig werd een uitstapje gemaakt naar de Verenigde Staten om daar gitaren te bouwen van merken zoals Fender Stratocaster en Steve Bailey, een basgitarist. Deze Steve Bailey speelde op een 6-snarige fretloze gitaar.

Crafter

Voordat het bedrijf de naam Crafter kreeg, is het opgericht in april 1972 door HyonKwon Park . Het bedrijf begon met 4 personen en werkten in de kelder met een oppervlakte van slechts twintig vierkante meter bij Hyonkwon Park thuis. In eerste instantie werden alleen maar klassieke gitaren gebouwd en enkel bedoeld voor in Korea. Maar dit ging zo goed, mede door de geweldige kwaliteit van de gitaren en het fantastische geluid dat ze in 1978 moesten verhuizen naar een groter pand in Seoel. Op de gitaren stond ook een bepaalde naam, namelijk Sungeum en dit betekent “vervullen van geluid” . In 1986 kwam de zoon van Hyonkwon, InJae bij het bedrijf werken en deze gaf dat de oorspronkelijke naam Sungeum te moeilijk is om te onthouden en veranderde deze naam in de huidige naam Crafter. De naam Crafter werd speciaal gekozen om aan te kunnen geven dat de gitaren op een vakkundige manier worden gemaakt en hieraan is ook de zeer goede kwaliteit aan te danken. In 2000 werd nog een keer verhuisd en nu naar een pand van 7000 m2. In het jaar 2001 werd er een productie gehaald van 60.000 gitaren en het streven was om er nog meer te maken. Engeland werd de grootste koper van de wereld door 10.000 gitaren te kopen. Nu is de naam Crafter in meer dan 40 landen van de wereld een bekend gitaarmerk.

Dimavery

Dimavery startte als kleine onderneming, maar is sinds de internationale distributie vanaf 2004 uitgegroeid tot een succesvol merk. Er worden niet alleen gitaren geproduceerd; Dimavery produceert bijvoorbeeld ook andere snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, percussie en versterkers. Het uitgaanspunt van de instrumenten is dat ze betaalbaar zijn en aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Op die manier kunnen alle muziekliefhebbers doen wat zij het liefste doen: muziek maken!

Epiphone

Epiphone is een bedrijf dat gitaren bouwt en is opgericht door de Griek Epi wat een afkorting is voor Epaminondas Stathopoulos. In 1903 verhuisde Epi met zijn gezin naar New York waar hij vervolgens in 1917 begon met de bouw van tenor-banjo’s en vanaf 1924 werd de naam Epiphone gebruikt. Nadat Epi in 1943 overleed aan leukemie werd het bedrijf in 1957 overgenomen door Gibson en Epiphone een onderdeel werd binnen het bedrijf. In 1964 kopen The Beatles drie Epiphones en gebruiken deze in het zeer bekende nummer All you need is love. In de jaren 70 gaat het iets minder goed met Epiphone en Gibson en hierdoor wordt de productie verplaatst naar Japan. Na deze verandering gaat Epiphone ook weer “oude modellen”’ maken zoals de Epiphone Sheraton, maar er worden modellen van Gibson nagemaakt waaronder de Flying V en Les Paul. Dit kopiëren gaat sinds het begin van deze eeuw steeds verder en vindt de productie van deze gitaren voornamelijk plaats in China en Korea. Enkele zeer aparte modellen worden wel nog in de Verenigde Staten gemaakt waar alles is begonnen. Epiphone valt nog altijd onder Gibson.

Gibson

De Gibson gitaar is uitgevonden door Orville H. Gibson die in 1856 in een plaats in New York is geboren. Oorspronkelijk was Orville H. Gibson schoenmaker van beroep, maar zijn hart ging toch uit naar houtbewerking en muziek en door deze combinatie besloot hij onderzoek te doen naar de bouw van gitaren en mandolines. Om de allereerste gitaren en mandolines te kunnen maken in 1894 deed hij inspiratie op door de vioolbouw en daarnaast ook nieuwe eigen ideeën. De bouw van deze gitaren en mandolines ging zo goed dat hij hiervoor een apart bedrijf opende waar deze gemaakt werden en zo ontstond in oktober 1902 het bedrijf Gibson Mandolin Guitar Corporation. Na de dood van Orville in 1919 kwam Lloyd Loar geboren in 1886 werken bij het bedrijf en verbeterde daarbij de kwaliteit van de gitaren waardoor bij de mandoline en gitaar de series F-5 en L-5 ontstonden In 1934 is de eerste elektrische gitaar, de ES-150 ontwikkeld waarna in 1937 Gibson is begonnen met het produceren van akoestische bassen. Vervolgens werd de productie tijdens de tweede wereldoorlog even stilgelegd doordat er te weinig materialen beschikbaar waren. Van 1950 tot 1966 werd het bedrijf overgenomen door McCarty en hij zorgde ervoor dat het bedrijf het economisch voor de wind ging. In 1952 ging McCarty en Les Paul samenwerken en zo is de huidige Gibson gitaar ontstaan waarbij een combinatie werd gebruikt van twee soorten hout, namelijk voor de bovenkant werd ahorn gebruikt en de aan de bovenkant kwam mahoniehout. Door de combinatie van deze houtsoorten ontstond de speciale klank door ahorn en de warme klank door gebruik van het mahoniehout. In 1986 werd het bedrijf verkocht aan de heren Henry Juszkiewicz en David Berryman die tot op de dag van vandaag nog eigenaar zijn van het bedrijf. In 1994 bestond het bedrijf van Gibson 100 jaar.

Jasmine

Jasmine is producent van akoestische gitaren en basgitaren. Het assortiment omvat een klein aantal series, bestaande uit één of enkele gitaren. Qua vormgeving worden de gitaren omschreven als “klassiek” of “western”. De meeste Jasmine gitaren kosten rond de honderd euro. Hierdoor spreekt het merk voornamelijk beginnende gitaristen aan die misschien nog niet weten of gitaarspelen voor hen is weggelegd.

Kramer

Het merk “Kramer” komt uit Amerika en valt onder Gibson. Toch is Kramer zelf een zeer populair merk die met name door veel metal-liefhebbers gebruikt wordt.

Moog

Moog, oorspronkelijk R.A. Moog Co, is een Amerikaans bedrijf dat in 1953 is ontstaan. In 1972 werd de naam veranderd in Moog Music. De specialisatie van Moog Music ligt bij elektrische instrumenten, waaronder elektrische gitaren en effectpedalen. Ook bijbehorende producten, zoals gitaarkoffers, zijn terug te vinden in het assortiment van Moog. Qua design springen de gitaren direct in het oog; ze zijn alles behalve doorsnee en u steelt er ongetwijfeld de show mee. Vanwege de wat hogere prijsklasse is Moog geen voor de hand liggend merk voor beginnende gitaristen.

Phoenix

In 1988 begon George Leach met het bouwen van gitaren voor een groter publiek. Dit deed hij onder de naam GSL Guitars. Zes jaar later veranderde hij de naam in Phoenix Guitar Company, en opende hij een winkel in Phoenix. In zijn shop repareerde hij gitaren, maar maakte hij ook “custom-made” gitaren. Klanten waren tevreden en het succes van Phoenix Guitar Company groeide met de dag. Met de komst van zakenpartner Diana Huber in 2006 veranderde daar niets aan. Samen streven zij ernaar de beste gitaren te ontwikkelen die voldoen aan de wensen van hun klanten.

Rickenbacker

De start van het bedrijf begon in 1931 onder de naam Ro-Pat-In Corporation met Adolph Rickenbacher en Georg Beauchamp als oprichters met als doel elektrische uit Hawaii afkomstige gitaren te verkopen. Later, in het jaar 1933, werd de naam Ro-Pat-In gewijzigd in Electro String Instrument Corporation. Deze gitaren waren een ontwerp van Georg Beauchamp en hij werd daarbij geholpen door Paul Barth en Harry Watson van de Nationale String Instruments Corporation. In eerste instantie hadden ze ervoor gekozen om als merknaam Rickenbacher te gebruiken die later alsnog in Rickenbacker werd veranderd. Alhoewel er ook nog voorbeelden zijn van vroeger die de naam Electro hadden en ze kregen de bijnaam “braadpan” vanwege de lange steel en een rond lichaam. Met deze “braadpan” modellen kwam wel de allereerste solid-body elektrische gitaar op de markt, maar wel nog een lap-steel variant. In 1939 kwam aan het maken van deze “braadpannen” een einde met een paar duizend modellen die uiteindelijk gemaakt waren. Zodat er beter op de elektrische gitaren gespeeld kon worden, deed Electro String ook aan verkoop van versterkers. Deze allereerste versterker is ontworpen door Van Nest, een fabrikant van radio’s uit Los Angeles waarna ze nog een beetje meer werden ontwikkeld door Ralph Robertson. Ook werd er een spreker ontwikkeld voor in een professioneel Rickenbacker model. Wanneer de Rickenbacker versterkers in het begin van de jaren 40 wel eens kapot waren, werden deze door Leo Fender gerepareerd en dit deed hij in zijn werkplaats en daarbij de naam ontwikkelde van Fender Electric Instrument Manufacturing Company. Tot ver in het jaar 1950 bleef Rickenbacker staal gitaren als specialiteit houden, maar door de opkomst van de rock en roll muziek werd er een verschuiving gemaakt naar het bouwen van standaard gitaren zowel akoestisch als elektrisch. In de jaren daarna werden nog enkele nieuwe modellen ontwikkeld zoals twee speciale, zogenaamde “nek door het lichaam” modellen en een twaalf – snarige elektrische gitaar. Tijdens de jaren 60 had Rickenbacker veel plezier van een aantal modellen die voor altijd samen gingen met de muziek en de uitstraling van The Beatles.

Roland

Roland is producent van elektronische instrumenten, en daarnaast produceert het bedrijf software en apparatuur dat gebruikt kan worden bij het maken van muziek. De Japanse Ikutaro Kakehashi richtte Roland op in 1972. Sinds het bestaan van dit bedrijf zijn er vele producten ontwikkeld die zijn bestempeld als “legendarisch”. Roland is bijvoorbeeld erg belangrijk geweest voor de housemuziek. De stabiele kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat velen Roland zien als een betrouwbaar merk.

Taylor

Bob Taylor is op 18 jarige leeftijd in 1972 gaan werken bij de gitaarbouwer American Dream en waarvan Sam Radding de eigenaar was. Ook Kurt Listug was toen al werkzaam bij dit bedrijf. Toen in 1974 Sam Radding had besloten het bedrijf in de verkoop te doen, besloot het drietal bestaande uit Bob Taylor, Kurt Listug en Schemmer om deze over te nemen en gaven het de naam Westland Music Company. Omdat ze een geschikt logo zochten dat paste op de kop van de gitaar, besloten ze om de naam te veranderen in Taylor en ook om de reden dat Bob Taylor een gitaarbouwer in hart en nieren is. Kurt Listug ging zich bezighouden met alles wat te maken had op zakelijk gebied en Bob Taylor hield zich bezig met het ontwerpen en het productieproces. In het jaar 1976 zijn ze begonnen met hun gitaren in de verkoop te doen. Toen ze in 1981 in de financiële problemen kwamen , probeerden ze dit op te lossen door het afsluiten van een lening bij de bank zodat ze in staat waren om apparatuur te kopen. Sinds 2008 is het bedrijf wat personeel betreft namelijk flink uitgebreid naar een aantal van meer dan 550 werknemers. De verspreiding van de gitaren gebeurt over de hele wereld vanuit Californië waar het bedrijf gevestigd is. Het gaat zelfs zo goed dat op een afstand van 40 mijl in Mexico een tweede vestiging wordt geopend waar de productie plaatsvindt van de Big Baby en de 100-serie. Van de overige modellen blijft het bouwen in Californië. Het ondernemingsbestuur van Taylor gitaar is in El Cajon, gelegen in Californië en is in het bezit van Charqueno Cruz en Junior.

Zwier

In 1992 begon Sjak Zwier met het bouwen van gitaren. Zijn ontwerpen zijn erg creatief en vallen op tussen gitaren van de grotere instrumentproducenten. Bij Zwier is het mogelijk een gitaar te laten maken die volledig is afgestemd op uw ontwerp en eigen ideeën. Bent u niet zo weg van eenvoud? Dan is Sjak Zwier de persoon die u nodig heeft om de gitaar van uw dromen werkelijkheid te laten worden.